středa 6. dubna 2016

Jméno pro našeho syna

Když jsme s přítelem (Erikem) vybírali jméno pro našeho budoucího syna, byl to celkem boj. Klučičích jmen je několik, ale těch krásných je málo. Nechtěli jsme vyloženě typické české jméno, chtěli jsme něco výjimečného. 

Když jsme se dívali s Erikem na film Star Wars a viděli malého sympatického chlapečka se jménem Anakin, oba jsme se na sebe podívali a řekli:,, to je hezké jméno,že?,,. Dělali jsme si z toho legraci, že by se tak mohl jmenovat náš syn. Erik to vzal ale vážně, a když jsme si psali seznam jmen, které se nám líbí, Anakin byl na jeho prvním místě. Říkala jsem si, ať si ho tam klidně napíše, ale syn se tak nikdy jmenovat nebude. Měli jsme na seznamu opravdu spoustu zajímavých jmen jako třeba: Matyas, Tobias, Mateo, Kilian, Dominik, Felix, Nathaniel apod. Rozhodli jsme se, všechna jména napsat na jednotlivé karty a vyvěsit v ložnici s tím, že každý den jedno jméno vyřadíme až zbude jen jedno. Po několika dnech vyřazování jsme měli hlavní favority: Matyas, Tobias, Bastien, Mateas a Anakin. 

Ano Anakin je stále ve hře. Tak nějak jsme jméno Anakin začali používat jako ,,pracovní název,, pro miminko v bříšku. Začala jsem o něm mluvit jako o Anouškovi, Anýskovi, Anim, ale stále přemýšlela nad jinými jmény.

Byli jsme zrovna s Erikem na matrice potvrdit otcovství, aby měl náš syn příjmení po otci, když jsme si všimly obrovského seznamu jmen. Paní matrikářka nám řekla, že jsou zde uvedena veškerá jména, která v ČR můžeme použít. A tak jsme začali listovat. Byli jsme ale zděšeni, že jsme tam nenašli jméno Mateas a pochopitelně také Anakin. Ptali jsme se co by se tedy stalo, kdybychom tak chtěli syna pojmenovat a dostalo se nám odpovědi, která nás naprosto šokovala. Pokud jméno není v uvedeném oficiálním seznamu jmen, nemůžeme tak své dítě pojmenovat. Jediná možnost je kontaktovat autorku toho seznamu, soudní znalkyni paní doktorku Miloslavu Knappovou a nebo český úřad pro jazyk český, kde po prozkoumání mohou vydat znalecký posudek na cizí jméno. V tom případě by ho česká matrika uznala a syn by měl jméno, které chceme. 

I když jsme nebyli ani zdaleka rozhodnutí jaké jméno dáme synovi, rozhodli jsme se kontaktovat paní Knappovou ohledně jména Mateas. Jen tak pro jistotu, pokud bychom si ho vybrali, ať víme, že ho můžeme použít. Bohužel nám ale paní Knappová odpověděla, že toto jméno oficiálně neexistuje a že tedy posudek nevystaví. Přišlo nám to hloupé, ale protože jsme měli na seznamu spoustu jmen, moc jsme se tím nezabývali.

Když vybíráte jméno pro své budoucí dítě, soustředíte se mnohem více na děti na ulici a vnímáte jak je oslovují. Najednou nám přišlo, že Matyáška a Tobiška má snad každý. A i když Mateas a Matyas není to samé jako Matyáš, stejně to bude pro všechny Maty, Máťa, Matýsek apod. Takže byť se nám jména moc líbila, rozhodli jsme se je vyřadit. Co se týče jména Bastien, nedovedla jsem si moc představit hezké zdrobnělé oslovení. Napadlo mě Bastík a Basty, ale to mi zní jako jméno pro pejska. Takže nakonec vypadlo i toto jméno. Co nám tedy zůstalo? Anakin... 


Zkoušeli jsme vymyslet další jména a na seznam je přidat, jenže co se nestalo .... Uvědomili jsme si, že si už ani nedovedeme představit, že syna oslovíme jinak než Anakin. 

Rozhodla jsem se tedy kontaktovat paní doktorku Knappovou znovu, ale se jménem Anakin... Již při prvním telefonátu byla paní doktorka k tomuto jménu skeptická a nedávala mi moc nadějí. Rozhodli jsme se proto pátrat i na vlastní pěst. Díky tomu, že máme s Erikem spousty českých ale hlavně zahraničních sledovatelů, odběratelů, fanoušků... poprosili jsme prostřednictvím sociálních sítí o jejich pomoc. Začali nám chodit odkazy na webové stránky nejrůznějších zemí s potvrzením, že jméno Anakin existuje a kolik lidí ho již má. Bohužel ale ani jedeno z nich nebylo dostačující. Paní Knappová mi vysvětlila, že v USA mají američané totální svobodu, protože je tam spousta národností. A že když se v Americe někdo tak jmenuje, není to pro Evropskou Unii důkaz, že jméno oficiálně existuje. Bylo mi řečeno, že pokud je jméno oficiálně zapsáno - uznáno matrikou jedním z Evropských států, můžeme ho uznat i v České Republice. Dostali jsme informaci, že přesně toto se stalo v Německu a tak jsem hned začala pátrat a prostřednictvím videa na youtube poprosila naše německé přátelé o odkazy, kde se o tom německé úřady zmiňují... Přeposlala jsem veškeré informace paní Knappové a dostalo se mi odpovědi ,,Příští týden vám zasílám posudek na jméno Anakin. S pozdravem MK,,...... 

Když jsme s Erikem dopis převzatý na dobírku otevřeli, a viděli tak verdikt....který byl pozitivní, v tu ránu ze mě spadl veškerý stres, který jsme s Erikem kvůli jménu vytrpěli. Vím, že pro mnohé z vás budeme za blázny, že chceme dítě pojmenovat po postavě ze Star Wars. Tak to ale není. Nám se to jméno prostě a jednoduše líbí, a to že je to i nějaká postava z filmu? Z toho máme spíš legraci a tak jsme nakoupili dětské oblečení právě s potisky Star Wars. Že se mu budou děti ve škole smát? A to jako proč? Děti v jeho věku nebudou ani staré díly Star Wars znát a tak ani nebudou vědět, že tam byla nějaká postava se jménem Anakin. A upřímě? Snad všichni víme, že děti si vždy něco najdou. Já byla ,,šťovík,, kvůli příjmení a ,,domino,, kvůli jménu křestnímu a když už se dětem tyto výsměšky zdály ohrané, byla jsem pro ně cikán, protože jsem prostě tmavší typ a opaluji se hodně ho hněda :D A věřím, že se tu najde spousta z vás s dalšími příběhy o tom jak vás děti nazývaly a posmívaly se. Anakin je pro mě krásné jméno a jsem opravdu šťastná, že se tak náš syn může a bude jmenovat. 

Tímto chci všem co nám drželi palce, posílali odkazy s důkazy, že jméno existuje a celý proces schvalování prožívali s námi, poděkovat! Největší díky patří paní doktorce Knappové, že kladný znalecký posudek vypracovala :-) Máme opravdu velkou radost!

A ještě pro ty co se budou ptát, kdy bude chudinka malý slavit svátek? :D No, já jsem v kalendáři nebyla do svých 13 let, protože jméno Dominika nebylo české, ale spíše slovenské jméno. Dnes díky smíšeným československým kalendářům je jméno na 4.srpna zapsáno. Jako dítě jsem svátek tedy slavila na klučičí jméno Dominik. Takže Anakin může slavit svátek třeba na Antonína a jeto :D

97 komentářů:

  1. Mám obrovskou radost, že nakonec budete mít Vašeho (i našeho) vysněného Anakina. :) Hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. To je skvělé, že to vyšlo :) Mám velkou radost i za vás :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc moc moc gratuluju❤Myslim ze jiné jméno si nedokazete představit vy,ani fanousci...Jsem moc rada ze to dobře dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak kteří :D češi stále rejpou, že se mu budou smát :-)

      Vymazat
  4. Já jsem si to myslela hned :) Mě se teda více líbí Mateas, ale zase si myslím, že by se mělo dát takové jméno, které vám hned padlo do oka, které tak jaksi sedí :)
    A nemyslím si, že se mu děti budou smát.
    Přeji hezký den, Klariss

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mateas je super, ale toho neuznali :) každopádně je to prostě Ani a žádný Matýsek :-) děkujeme Klaris

      Vymazat
  5. Ahoj Domčo,
    Anakin je náhodou skvělý jméno, o dost lepší než kdovíjaké české. Třeba takový Bruno, no, aspoň tedy bude originální a nikdo si ho nesplete. Já se třeba jmenuju Blanka, někdy se mi také smějí... Ale jak říkám, je dobré být originální, nikdo si tě nesplete a když se řekne tvoje jméno, víš, že se mluví o tobě, protože v okolí, ve kterém se pohybuješ, nikdo další s tímto jménem není! :) Držím Vám s Erikem palce, když jsem viděla první video, kde jsi se o tom zmínila (v pranku na Gábinu) brečela jsem s Vámi. Hodně štěstí, ať se všechno už daří podle plánu, určitě to za stres stálo. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bruno je taky dobrý :D ale je to prostě Anýsek náš :)

      Vymazat
  6. Anakin by mohl slavit také třeba na Anetu...jinak se jí říká Any :) Takže by to bylo vlastně docela podobné :)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš pravdu, vždycky si něco najdou :) Já jsem Denisa, takže mě ve škole neminulo Denis penis :-D
    A gratulujiu ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo to jsem chtěla původně Denis, ale přesně mi hned napadlo, že to bude Denis penis :D ale jak říkám, ono se najde něco jiného :D

      Vymazat
    2. Ono u každého jména se něco najde... já byla ve škole zase Nikola Pikola a že mám mužský jméno.. no a teď, jak se s Nikolkama roztrhl pytel :-D Každé jméno má něco krásného do sebe.. já v dětství neměla třeba ráda písničku od Chinaski Klára.. a jak se jmenuje má dcerka? Jasně že Klárka :-D Ironie osudu :-D

      Vymazat
  8. A nehledě na to, že až Anakin vyroste, tak v tu dobu bude určitě víc dětí co nebudou mít úplně typicky české jméno. Myslím si, že v dnešní době tohle přijde zvláštní hlavně starším ročníkům, ale Anakin bude vyrůstat a dospívat v době, kdy taková jména budou normální a nikomu to nepřijde divné. Také si myslím, že je dost českých jmen, kvůli kterým by se mu také mohli smát. Přeji vám všem hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda... Jenže jsme mezi prvními, tak to češi neumí překousnout :)

      Vymazat
  9. Zcela chápu vaše rozhodnutí, taky jsme syna pojmenovali podle seriálových postav - můj muž chtěl Olivera Queena z Arrow a já Olivera Thredsona z American horror story... Náš výběr byl teda trochu kontroverznější, ale víš jak to je ....

    OdpovědětVymazat
  10. Straaašne sa s vami teším!!! ❤

    OdpovědětVymazat
  11. Mam z toho obrovskou radost za vas! Jsem rada, ze se to povedlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Domčo,
    moc vám gratuluji, že budete moci svého syna pojmenovat Anakin :) Je to krásné a originální jméno. A upřímně, myslím si, že je spoustu lidí, kteří Star Wars ani neviděli a tak neví odkud jméno Anakin je. Já Star Wars taky nikdy neviděla a o tomto jménu jsem se dozvěděla až od vás :) Určitě je dobré, že si jdete s Erikem za tím, co opravdu chcete, i když se to často ostatním nelíbí. Hlavní je, že jste se s tímto jménem ztotožnili sami a máte ho rádi :) Obdivuji vás a zůstaňte takový jací jste. A tobě Domčo hodně sil do posledního měsíce těhotenství :) Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle strasne rada slysim, ze se vam to nakonec povedlo! Moc jsem vam drzela palce, protoze ani ja jsem si nedokazala predstavit, ze by vas maly nebyl Anakin :-)
    A mas presne pravdu, pri kazdem jmene se da vymyslet jakakoliv prezdivka nebo posmesek. Taky jsem si diky memu prijmeni uzila! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :) no jo no vždycky si ty smradi něco najdou :D

      Vymazat
  14. Já mám za vás dva (tři) takovou radost!!!!! Super! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně je to nádherný dárek pro něj, protože bude díky vám vlastně první oficiální Anakin v ČR! A to je prostě boží!! :D

      Vymazat
    2. PRVNÍ NEBUDE UŽ JEDEN EXISTUJE
      http://www.kdejsme.cz/jmeno/Anakin/hustota/

      Vymazat
    3. Ale oficiální ano... ten první je cizinec:)

      Vymazat
  15. Páni Domčo, všichni dávno víme že jako youtuberka jsi skvělá, ale ty jsi dokonce i skvělá blogerka!! :) Anakin by taky mohl svátek slavit 26.července na jméno "Anna".Přece jenom to v jeho jméně zní, a..byla by to pro všechny Aničky, včetně mě, velká pocta myslím.😄
    Je super že ho můžete pojmenovat Anakin, jsem za to ráda protože od doby co jste mu s Erikem ve videích začali říkat Anakin, tak pokaždé co to slyším tak si vzpomenu na vás. Já osobně jsem Star Wars neviděla, a nevím kdo Anakin byl.:) Je to krásné jméno.
    Nemůžu se dočkat až tu bude!!❤
    Btw. Přeju ti co nejméně bolestí při porodu, a ať vám to dopadne všechno dobře. Be happy happy.
    -AnnaMarie❤😄☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super nápad! Popřemýšlíme jestli vubec svátky budeme slavit... teď to totiž vůbec neřešíme. Děkujeme za podporu! :)

      Vymazat
  16. Milá Dominiko, gratuluji tobě i Erikovi. :)
    Založení tohohle blogu byl úžasný krok vpřed a stále se ujišťuji v tom, že vy dva jste úžasní lidé, kteří si na nic nehrají. Proto vám přeji jen to nejlepší a hodně zdraví, plno lásky a skvělých chvil. <3
    Jste úžasný pár a určitě budete i úžasní rodiče. Anakin bude ten nejmilovanější syn pod sluncem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé děkujeme moc:-) Budeme se snažit být těmi nejlepšími rodiči :)

      Vymazat
  17. Uprimne nejdriv se mi Anakin moc nezdalo ale postupem casu, je to bozi jmeno! :) a Anakin Meldik zni uplne skvele:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žejo!!! tak to prosím vysvětli ještě mojí mamce :D ta je tak trochu proti :)

      Vymazat
    2. Domco asi to sem moc neptari,ale jake je tve prijmeni,premyslim jestli jsi to nekde rikala ale vubec nevim? :-)

      Vymazat
  18. Sleduji vás už dlouho,většinou jsem sledovala jen váš YOUTUBE,ale ted jsem mile překvapená že si založila svuj vlastní blog,nikdy jsem blogy nečetla,nikdy mě to nějak nebavilo,a ikdyž mi je 15 a tenhle blog je o těhotenství,tak tenhle blog miluji :) jen tak dále.Přeji hodně zdraví a štěstí nové rodince :)(BTW:miluji vaši angličtinu) :)

    OdpovědětVymazat
  19. on už ale jeden Anakin existuje v ČR Z ROKU 2003
    http://www.kdejsme.cz/jmeno/Anakin/hustota/
    JAKO MOŽNÁ JE TO CIZINEC ALE MOŽNÁ JE TO I OBČAN ČR, KTERÝ SE NARODIL 2003

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano existuje a s největší pravděpodobností je to cizinec, protože jinak by o tomto jménu již věděla paní Knnapová :)

      Vymazat
  20. V Praze to určitě nebude takový problém, jako na malém městě, nebo hůř na vesnici. Vždyť tam žijí často i cizinci a ti přeci nedávají svým dětem jen "klasicky česká jména"... Bohužel na vesnicích (aspoň v mém okolí) mají často tato zvláštní jména děti z problematických rodin (lépe opalujících se, "světských" a pod....) a to pak v ostatních vzbuzuje třebas i jen podvědomé předsudky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda,.... v Praze žije hodně cizinců a jejich děti s neobvyklými jmény chodí do našich škol, takže Anakin nebude jediný se zvláštním jménem :)

      Vymazat
  21. Mám obrovskou radost že budete mít jméno Anakin je to krásné jméno ! :)A už se na něj moc těším ! :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme :) co mám říkat teprve já :D už aby tu byl!

      Vymazat
  22. Gratuluju, že to dopadlo dobře :) je to krásné a výjimečné jméno :) přeju vám všem hodně zdraví :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Domčo, moc vám oběma držím palečky!!!!:) Anakin je super jméno.
    Třeba jestli ses dívala na 4 v tom, tak tam jedna z protagonistek pojmenovala svoje dítě Enkidu, asi se inspirovali z Eposu o Gilgamešovi :-D ale to jméno se jim líbí, tak proč ne ;)
    My máme doma Josífka, ne Pepíčka, ale Josífka, líbí se mi tahle varianta oslovení:) Druhé bude Jenovéfa, budeme jí říkat Třeba Jeny, Jeninko, Jenuš ale taky Enefka.
    Je to každého věc jak si pojmenuje svoje dítě a to jméno je fakt super ;) Kdo se nad tím bude pohoršovat ať si naprdne, lidi pořád jen soudí!
    Měj se krásně. Pa!
    Sarriku!
    PS. Zkus si ještě projít http://www.pribehyproivanu.eu/ a vpravo jsou tagy, tak si je projdi. Třeba se ti budou příběhy líbit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JENOVÉFA JE SUPER! :D nikdy jsem to snad neslyšela :) a jak říkáš, je to každého věc a pokud nechceš dítě pojmenovat Análie (což už se teda mimochodem stalo) tak k tomu nikdo nemá co říci :)

      Vymazat
    2. Ahoj, nechcem sa ťa nejak dotknúť alebo vyvolať pohoršenie. Ale nemyslím si, že máš celkom pravdu, keď tvrdíš, že je "vec rodičov, ako pomenujú svoje decko".
      To je ich vec jedine z pohľadu toho, že pri výbere mena im do toho nemá čo niekto iný kafrať.
      Ale druhá vec je tá, že toto "pomenovávanie" sa ich týka len pomerne krátku dobu. Možno do 3 rokov decka, kedy si nejak začne uvedomovať samo seba. Z decka sa stane také chodiace ego, ako si aj ty alebo ja. A už to absolútne nie je vec rodiča, ale toho decka, z ktorého sa stala osobnosť. Ak to preženiem, rodič nemôže decko pomenovať "drevený kokot". Len preto, že je to jeho vec...

      Takže zas treba myslieť aj na to dieťa. Ktoré dieťaťom skôr či neskôr prestane byť. Tento Anakin je ešte fajn, ale svoje dieťa by som si tak nepomenoval. :)

      Vymazat
    3. Tak jasně že je to dítěte věc.... proto pokud bude nešťastný a ve věku kdy bude mít trochu rozum, a řekne mi ,,maminko mě se jméno Anakin nelíbí chci se jmenovat Jaroslav,, tak pochopitelně to s malým proberu a případně jméno změníme. Dnes už je to běžná věc. Ale souhlasím, že hanlivá nebo úplně pošahaná jména nejsou pro dítě vhodná. Ale Anakin je prostě normální, zajímavé, zvláštní ale normální.

      Vymazat
  24. Na Antonína mám narozeniny :)

    OdpovědětVymazat
  25. To je supr ze vam to s tim jmenem vyslo. Sice driv jse mi jmeno Anakin nelibilo ale sledovanim vasich vlogu jsem si na jmeno Anakin zvykla a docela se mi i libi. A s tim kdy bude slavit bych si nedelala starosti moje babi je Jaroslava drive v kalednari jmeno Jaroslava nebylo a tak svatek slavila na Jaroslava (muske jmeno) a slavy svatek porad na Jaroslava. Anakin je pekne jmeno :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Skvěle jsi to napsala ! :) Jen jak to popisuješ, tak mě docela dopálilo že furt někdo ''shora'' kecá do životů lidí, tím myslím to že jim ''nařizují'' jak můžou a nesmí pojmenovat své děti. Sice to asi má svůj důvod, protože si nedokážu představit takový dítě se jménem Kytička třeba :D, ale Anakin je normální jméno přece. Proto jsem ráda, že vám to vyšlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mě to povídej :) měli by to trochu poupravit alespoň.. no do toho se ale nikomu nechce žejo :D

      Vymazat
  27. Anakin neni zas tak špatné.. jen na to lidi nejsou zvyklí, chvili bude každý rypat a pak to vyšumí a nikdo si to ani neuvědomí... Otázka však je spíše jestli se mu to bude hodit k příjmení... což mě osobně moc nepřijde jako dobrá kombinace (pokuď "Erik" není oficialně přejmenovaný, což si nejsem jistý momentalně vubec) ale je to jen na vkusu člověka... Když se mu budou ostatní smát, tak bude mít aspoň pořádnou motivaci jim dokázat že oni jsou nuly. TFIS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijmení zase tak často neříkáš, aby se to muselo stoprocentně hodit.. Ale já osobně nevidím nic špatného ani na Anakin Melicherík ani na Anakin Meldik :)

      Vymazat
  28. Dneska jsem na internetu narazila jedno focení miminka (holčičky) a ta měla jméno Hermiona :) A ano, tady v Česku. Také tam byla debata ve stylu: chudák holka. Ale náhodou to jméno tam dostalo i zastání. Takže si negativních reakcí na Anakina nevšímejte. Stejně to komentují jen dospělý lidé a Anakin bude vyrůstat do doby, kdy se svým jménem nebude tolik vyčnívat :) Docela by mě zajímalo jak by lidé reagovali, kdybyste malému dali české jméno, ale byl by to třeba Květoslav, Heřman, Julius, Blahoslav, Pankrác, Servác nebo Bonifác, Přemysl, Ferdinand atd. :D Zajímal by mě tvůj názor. Tímto se nevysmívám českým jménům (jen jsem koukla do kalendáře a tyto jména mají za chvíli svátek). Ale já si myslím, že reakce by byla asi stejná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě celkem také zajímalo :D určitě by, ale i tak zase psali: ježiš chudák dítě, bude vás nenávidět za to jméno, vždyť se mu budou děti smát, proč mu nedáte normální nebo modernější jméno.... :D Ne pokaždé se prostě trefíš do vkusu všech lidí. ,,normální česká jména jsou hezká, ale jmenuje se tak trilion lidí a to je to co nechci. Chci aby si malého každý zapamatoval. Asi tak jako si každý zapamatoval jméno Ornela :D i když bych nechtěla, aby se stal takto ,,slavným,, Ornela je za své jméno ráda a věřím, že Anakin bude také :) :D Heřman je top ale :D

      Vymazat
    2. Souhlasím s tebou :) :D A přeji Vám a malému do budoucna ať se s takovými lidmi co budou mít se jménem problém setkáváte minimálně a hlavně si z toho nic nedělejte :) Někdo může mít hezké jméno, ale zkazí mu to třeba příjmení a to sotva ovlivníš :D To si pak nevybereš :D Každopádně se Češi hold bojí vyčnívat :)

      Vymazat
    3. jo jo svatá pravda :-) moje teta se třeba vdala za Šourka :-) takže se jmenuje Šourková :)

      Vymazat
  29. Teším sa s vami, Domča, a som rád, že to takto dopadlo. Celkom zaujímavé, že pani Knappová (čosi som si o nej našiel), teda dáma v pokročilejšom veku, to takto nechala prejsť. Človek by čakal, že bude konzervatívnejšia, ale aspoň je vidno, že to berie profesionálne.
    Môj názor na Anakina som už písal pod viaceré videá na YT, ale to vás vôbec zaujímať nemusí. Ak cítite, že je to tak správne, tak do toho. :) Ale s tým komentárom na YT o "Kubovi" si sa ma dotkla. Akože s takým menom nemám byť spokojný? A čo ty, Šťovík...? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tím jsem chtěla naznačit, že jsou i lidé, kteří jsou nespokojeni se svým ,,normálním,, jménem jako třeba Kuba :) Myslím, že snad každé dítě se chtělo v dětství jmenovat jinak, protože se mu smáli.. Tak jako mě, že jsem Domino nebo Šťovík :-) já jsem třeba nakonec za Dominiku ráda, moc jich neznám a tak si mě každý snadno zapamatuje. Jsou ale mezi námi i tací co nesnáší své jméno a přitom je pro ostatní krásné a normální jako třeba Petr :) Takže myslím, že názor tipu ,,to dítě vás za to jméno bude nenávidět,, není na místě. Moje sousedka mi, řekla, že dodneška vyčítá své matce, že ji dala jméno Marie.:D prostě bohužel si dítě nemůže určit jméno samo a od toho tu jsou rodiče, pokud budou problémy, není to konec světa a klidně se může přejmenovat :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Súhlasím! A ešte by som dodal toľko, že nie každý, kto vám napíše kľudne aj pod video, že sa mu nepáči to a to, to myslí zle. Je fajn sa na veci pozerať pozitívne, ale občas treba pomenovať to, čo je zlé. Niekto môže len vyjadrovať svoj názor alebo vám chce len poradiť z jeho uhla pohľadu (odkiaľ možno nemá šancu vidieť iné súvislosti). A kto by bol povedal, že nejaký Peťo nebude spokojný so svojím menom? :)
      No a priznám sa, že som rád za tento blog. Predsa len je tu lepšia debata ako na tom YT. Aj keď úplne pravidelným čitateľom asi nebudem... :)

      komenár som nechcel odstrániť, ale len upraviť... jaj

      Vymazat
    4. Když ono je těžké to takto z textu poznat či je to myšleno zle či dobře. Bohužel pokud nejsou v textu smajlíci :D :) tak to poznat nejde. Každopádně u tebe jsem to pochopila dobře a můj komentář s tím jménem Kuba neměl být útočný či nijak urážecící :) pouze dotaz, právě přesně z toho důvodu, že znám spoustu lidí co jsou se svým českým jménem nespokojeni :-)

      Vymazat
  30. Ahoj Dominika. :) Chcem ti len povedať, že sa teším s tebou a Erikom. Anakin bude určite úžasný chlapec a teším sa nato ako budem sledovať prostredníctvom vás to ako rastie. Musím ti povedať pravdu, že ani mne (zrejme som jedna z mnohých) sa nepozdávalo meno Anakin ako meno pre dieťa, avšak po čase sa mi meno zapáčilo rovnako ako aj tebe a verím, že deti v škôlke a následne v škole budú zhovievavé a nebudú si z neho uťahovať a aj keby, no a čo? Urobí ho to len silnejším a odolnejším voči svetu. Popravde si myslím, že je to super meno.
    Ešte by som ti chcela povedať, že aj keď mám len 17 rokov teším sa na materstvo v budúcnosti (som baba :D ) vďaka tebe a Erikovi.
    Mám rada vašu tvorbu, pozdravujem teba aj Erika, je vidieť, že ťa má naozaj rád. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé to je moc krásný:-) děkujeme. Já se v 18 letech stala tetou a do té doby, jsem moc dětičky neřešila, ale pak už jsem se jen těšila až budu taky jednou maminkou :)

      Vymazat
  31. Domi, spočiatku sa mi to meno pre maličkého tiež nepáčilo a Star Wars pritom zbožňujem, ale postupom času som vám moc začala priať, aby vám to s tým menom vyšlo a hrozne som bola rada, keď vám to schválili ;-) Ale hlavne nech je zdravý! Vlastne môjho brata sme doma tiež kedysi všetci prazývali Anakin, lebo bol do toho zbláznený :D A ako si spomínala, že mamči sa to meno nepáči, tak neboj, ona si zvykne, moja sestra do poslednej chvíle nevedela ako nazve malého a keď ho zbadala tak povedala, že to bude Goran, my sme z toho boli všetci zhrození, ale teraz má skoro 6 rokov a si fakt nevieme predstaviť, že by sa on volal inak, jemu to meno proste pasuje. No a popri všelijakých šialených menách, ktoré občas vidím, že rodičia deťom dávajú tak podľa mňa Anakin vôbec nebude patriť medzi nejakú divočinu ako si myslia iní :D Ale decká to neriešia tak moc ako rodičia a blbú prezývku urobia na akékoľvek meno, u nás v boli bežné prezývky ako Peter Sveter Kilometer, Jano Šťano, Denis Penis a Deniska Teniska, Zuzka Buzka a nikto neutrpel žiadnu traumu. Inak ja som tiež bola pol života Domina a tiež som sa kedysi radšej chcela volať Miška, Lucka alebo Simonka ale teraz absolútne nie :D

    Domka Domková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D další Domča :) to asi proto, že je to původem slovenské jméno, hej? :) je to přesně tak jak píšeš , děti se vždy posmívají a nikdo z toho snad trauma nemá. Moje neteř se jmenuje Rozárie a ve škole jí žíkají kozo rozo :-) ale nijak extra si z toho hlavu neláme :)

      Vymazat
  32. Ahoj :) taky se jmenuji Dominika, ale Domino mi nepřezdívali :D až asi v 6. nebo 7. třídě na základce mi dvě pipiny začaly říkat Kondomča... Nechápu :D. Ještě že je to už tak 10 let zpatky :D Doma sem vždycky byla buď Domča, Domi nebo Dominka, ale asi před 3 lety sme byli s přítelem na dovolené v Řecku a posílali odtud pohled do Ameriky, a když sem se podepsala jako Domča, tak nám došlo, že oni to přečtou jako Domka a od ty doby mi přítel říká Domka :D nejdřív sem to nesnášela, ale teď už mi to přijde hezký :) každopádně Anakin je hezký jméno, milý, jednoduchý, libozvučný... Což mi připomíná, že pritelova sestra, která je vdaná za Američana a zijou v Praze, má teď dvouletého syna, kterého pojmenovali Desmond a myslím si, že to vůbec neřešili jako vy s Anouškem. Možná nemuseli, když má otce Američana, neptala sem se jich... Ale rozhodně si myslím, že Anakin je normalnejsi než Desmond :D. (btw. na tohle jméno přišli ze seriálu LOST)

    Mějte se oba hezky :),
    Domča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domko mi už taky párkrát někdo říkal :) u kamarádů jsem teda Domina :D ale už jsem si taky na to zvykla. Jinak rodina mi říká Domišo :) Desmond bude pravděpodobně reálný jméno, který je používaný v cizí zemi, tak proto třeba nebyl problém. Měj se hezky Domi :)

      Vymazat
  33. Domčo,
    to je moc dobře, že vám to vyšlo s tím jménem. Osobně si myslím, že se mu děti smát nebudou, a když jo, tak jsou hloupé. Já nevím, ale rozhodně bych chtěla mít radši výjimečné, zajímavé a exotické jméno, než obyčejné, které má každý druhý a nikoho už nepřekvapí. A neboj se, mamka si zvykne a za chvíli si jméno Anakin oblíbí stejně jako ty. :)
    Jinak máš moc pěkný blog, píšeš zajímavě, ještě trochu zapracovat na intepunkci a bude to přímo dokonalý. :)
    Přeji pěkný den, Terka

    OdpovědětVymazat
  34. Chudak dítě. .. lidi jako vy dva by neměli mit deti. .. :-(

    OdpovědětVymazat
  35. Domčo, moc gratuluju, strašně jsem Vám to přála. Ač na tobě bylo vidět, že ze začátku jsi k tomuto jménu přistupovala docele skepticky, teď už je vše jinak a jde vidět, jakou z toho máš obrovksou radost :-) A mimochodem, když jsem tohle jméno řekla příteli, hned se ptal, jestli tak v budoucnu pojmenujeme i našeho syna, pokud nějaký bude.... Tak možná za pár let se vyskytne daší Anakin :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbilo, ale měla jsem stejné obavy jako mají i někteří co to píšou zde či pod video, :) pak jsem si ale uvědomila jaká je dnes už jiná situace a hlavně jsem si na to jméno tak zvykla, že už to prostě nemůže být nikdo jiný než Any :-)

      Vymazat
  36. Ahoj Domi, blahopřeju, že se vám podařilo "získat" jméno Anakin. Strašně se mi líbí a jsem moc ráda že to takhle dopadlo :) Už se nemůžu dočkat, až se malý narodí. Plánujete občasné vlogy po narození? :)

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj Domi, jsem moc ráda,že se vám to takhle s Anakinem povedlo :) Já teď řeším problém se jmény ,tak bych byla moc ráda , jestli mi pomůžeš. :) Mám už syna Jonáše, ke kterému se SNAD za tři měsíce dostaví dvojčátka. Bohužel ale nevíme obě pohlaví.První miminko bude holčička,už jsme si viděli na ultrazvuku třikrát.Druhé miminko se za ní ale schovává,takže ho doktorka ještě nechytla :D. Odmalička miluju svoje jméno Linda ( jo ,celkem egoistka :D). Nejsem úplně moc zastánce pojmenovávání dítěte po rodiči.Jinak se nám dost líbí jména Sofie,Tobias,Kryštof,Felix a Anna. Napsala bys mi prosím svůj názor jak na jména, tak na pojmenovávání dítěte po rodičích?
    Jinak hodně štěstí tobě,Anymu i Erikovi přejou dvojčata, Jonášek i já,egoistka Linda :D

    OdpovědětVymazat
  38. Jinak přezdívka jako nikdy jinak , než Linda pinda :D

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj, také mi přišlo jméno divné, ale zase, tak špatné není a navíc jaké jméno dáte je jen a jen vaše věc :) Teď lidi mají hloupé řeči, ale za chvíli bude Anakina dávat každý a jste aspoň originalní :)
    Přeji hodně štěstí a zdraví vám i Anakinovi :) :)

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj, musela jsem se 3x svých dětí zeptat na jméno Anakin a jestli se nespletli s tím, že jste opravdu toto jméno vybrali.Musím přiznat, že mi trvalo den než jsem si řekla, no ono je to tak zvláštní jméno až je opravdu pěkné :) No moje děti z něj byly obě nadšené prý bude ve škole machr s tímhle jménem a škoda že se nejmenují stejně :D takže gratuluji a přeji vám i malému šťastný život! Martina

    OdpovědětVymazat
  41. Anakin uz jeden v Cesku, ale je. Staci se podivat na kdejsme.cz je z Brna a narozeny 2003

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj Domčo, myslím, že Any/Anakin je krásné jméno�� A myslím, že za pár let to jméno bude úplné normální. Já se jmenuji Agáta a taky si myslím, že to moc lidí nemá, ale jo je to v kalendáři, no prostě si myslím, že neobvyklá jména jsou nejlepší. ��Mě třeba taky už leze na nervy Honza, Marie a tak:))

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj,
    Mohla bys mi prosim poslat material, ktery vedl k uznani jmena Anakin? Shodou okolnosti cekame syna a jmeno Anakin uz mame vybrane davno predtim :) Ale taky se mi telefonicky nezdalo, ze by mi to chteli schvalit. Mela bys nekde ten podklad z Nemecka? Dekuju, mail je kdyztak betty.crhova@gmail.com , pomohlo by nam to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je jednou schválené,není třeba znovu. V Česku ho nyní může kdokoli použít. Už má i přidělen svátek na 30.5.

      Vymazat
  44. hele...nejste jediný...http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=6108&typ=jmeno :-D

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj,tak my máme taky Anakina

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj, četla jsem to až teď... tak gratuluju! Naše nejmladší je o nějakejch devět dní mladší než váš Anakin :-)
    Každopádně, co se týče tvrzení, že děti ve škole, nebudou starý díly znát, tak si dovolim nesouhlasit ;-)... máme aktuálně druháka a čtvrťáka a Star wars, všechny díly, mezi zejména prvostupňovejma klukama dost letěj... každopádně jejich reakce na informaci, že se nějakej chlapeček jmenuje Anakin nebyla posměšná, ale...: "Fakt? Jako fakt se jmenuje Anakin? Hezkyyyyyy!" ;-)

    OdpovědětVymazat
  47. U nás to bylo to samý. Pro holku bych věděla tolik jmen, ale pro kluka se mi žádné nelíbilo no a samozřejmě máme kluka :-D . Nakonec je to Kuba, i když jich je všude hodně, tak Kubíček se nám líbil nejvíc a nelituju :-) . Je to můj poklad a pořád ho rozmazluju. Mám pro něj krásné oblečení , hračky, má svůj pokojíček a samozřejmě se snažím mu maximálně věnovat :-) .

    OdpovědětVymazat
  48. No my doma fakt vůbec nevíme. Jakože fakt vůbec. Hlavně jsme na to skoro zapomněli, protože s rekonstrukcí domu máme fakt hodně práce. Teď jsme třeba dělali nivelace podlahy, takže jsem se prostě asi před týdnem zhrozila, že je měsíc do porodu a my fakt nevíme. Mně se líbí pro kluka Hugo a pro holčičku Zoe. Tak snad manžela přesvědčím. :-D

    OdpovědětVymazat
  49. Jako s tím jménem je to občas docela kříž, to je pravda. My jsme se s manželem taky hodně dlouho nemohli shodnout. Ale řešili jsme to už před těhotenstvím v rámci takové té přípravy, jestli budeme za jedno. :-) Jako pomohla kvalitní káva a to, že jsem si prostě sedl a mluvili spolu. :)

    OdpovědětVymazat
  50. Ja být klukem Anakin by bylo moje vysněné jméno navíc je mi sice tepr třináct ( čekám malého brášku proto se dívám na tyto stránky) tak bych byla nadšená navíc Anakin je má oblíbená postava a zbožňuji star wars

    OdpovědětVymazat