pondělí 4. dubna 2016

Můj porodní plán


Kdo sleduje moje videa na https://www.youtube.com/LadyDomisha  určitě jste již můj porodní plán slyšeli. Pro ty co neumí anglicky nebo je naopak moje česká angličtina vytáčí :D jsem se rozhodla popsat ho ještě v tomto článku.

Neřekla bych, že mám nějak zvlášť složitý a propracovaný porodní plán. Ale myslím si, že by minimálně každá prvorodička měla nad svým porodem uvažovat a předem si stanovit jak by chtěla, aby porod probíhal.

Já jsem si svůj porod již představovala několikrát a musím říci, že se neuvěřitelně těším! Ano, čtete správně.

Vzhledem k tomu, že se snažím svůj youtube kanál směřovat do těhotenských a mateřských témat jako zde. Zjišťuji si poměrně spousty informací. Pochopitelně také informace o porodu. Jakým způsobem lze rodit, jaké jsou pomocné přípravky na utišení bolestí atp. Jedna ale z nejdůležitějších informací, o které jsem se dočetla úplnou náhodou, je, že strach je největší nepřítel rodičky. Upřímně neznám zatím ani jednu těhotnou ženu, která by se nebála porodu. Mám teď ve svém okolí poměrně dost těhulek prvorodiček a od každé slýchám jaký mají strach. Jedna z bolesti, druhá z nástřihu, třetí z plánovaného císařského řezu. Když se, ale zamyslíme… Je přeci jasné, že na konci tohoto ,,utrpení,, přijde okamžik naprosto nezapomenutelný! Konečně spatříme toho drobečka, který nás sice trochu šikanoval, ale i tak dělal radost. A to je to na co se přeci máme těšit!

Teď ale k tomu porodnímu plánu. Jsem si vědoma toho, že porod může začít různými způsoby: prasknutím plodové vody, kontrakcemi nebo takzvanou zátkou. Ať tak nebo tak, pokud budu doma, ráda bych si v první řadě dala sprchu a oholila celé tělo včetně intimních partií. Je sice pravda, že to mohou udělat až v porodnici, ale přece jen si, pokud bude čas, toto raději udělám sama.

Tašku do porodnice mám již sbalenou. Napsala jsem si dokonce seznam věcí co si s sebou beru, a protože nějaké věci používám denně, v tašce je pochopitelně dané nemám. Takže volná políčka v seznamu postupně odškrtám a vše si pečlivě dobalím.

Pak záleží jak časté budou kontrakce a uvidím, zda má cenu čekat doma nebo se již přesunout do porodnice. Jakmile zavelím, a vypravíme se do nemocnice, pravděpodobně začnu mírně panikařit :D Od toho tam bude Erik, aby mě případně uklidnil. I když něco mi říká, že bude panikařit více než já :D

Již jsem si četla pravidla a postup u přijetí do mé porodnice. Musí se vyplnit nějaké papíry, předložit těhotenská průkazka spolu se všemi výsledky ze všech vyšetření a poté se přesuneme na porodní pokoj. V nemocnici, kterou jsem si vybrala se rodí v tak zvaných porodním boxech. Je to pokoj, který obsahuje postel, porodní lůžko (taková ta koza), vanu s masážními trysky, gimbal, novorozenecký vyhřívaný box a sezení pro doprovod. V tomto pokoji můžeme strávit jen hodinu nebo také několik hodin. Proto jsem ráda, že tam se mnou mohou být celou dobu moji blízci až do chvíle než doktor řekne, že jdeme rodit. Poté se mnou zůstane pouze Erik, který dostane speciální hábit. Bude mi stát u hlavy! V žádném případě mu neodvolím koukat tam dolů! Tam se nechci dívat ani já natož, aby se tam koukal Erik :D

Ráda bych se vyhnula nástřihu, i když vím, že samotný nástřih nebolí, protože ho doktoři provádí na samotném vrcholu kontrakce. Protože vás bolí celý ,,spodek,, tak nějaké střihnutí ani nepocítíte. Za to šití je prý často cítit, i když to lékaři umrtvují. A to nemluvím o tom, že si pak týden nesednete :D Sousta z vás mi doporučovala Aniball. Mám ho doma a od příštího týdne začínám cvičit. Ale i tak to není záruka. Pokud doktor řekne, že bohužel musí provézt nástřih, určitě ho poslechnu. Asi ví co dělá žejo. Pochybuju, že by si tak rád přidělával práci, protože to on mě potom bude muset zašít.

Rodit chci přirozeně bez epidurálu. Ano obrovolně se hlásím k bolesti. Ne nejsem sadista :D Jsem totiž srab! Viděla jsem, jak se epidurál aplikuje a představa, že mě někdo bude píchat mega jehlou do páteře a pak tam vsouvat nějakou trubičku, pomocí které se bude epidurál postupně uvolňovat? Ne děkuji. Jsem přesvědčená, že stačí malé škubnutí, leknutí či nešikovnost sestry a můžu být ochrnutá. V lepším případě jen pár dní v tom horším...doživotně. A vzhledem k tomu, že epidurál se nepoužívá desítky let, je mi jasné, že moje maminka ho neměla a přesto zvládla porodit mě i mého bratra. S velkou pravděpodobností budu řvát bolestí a žádat o epidurál v průběhu porodu :D Ale Erik má jasné instrukce. Takže doufejme, že nepovolí!

Samozřejmě, že pokud přijdou komplikace a doktor navrhne císařský řez, nebudu dělat cavyky a budu souhlasit. Jde mi přeci o to, dostat malého v pořádku na svět. Horší je, že při císaři pokud chcete být částečně při vědomí a malého drobečka vidět okamžitě, není tuším jiná možnost než epidurál. V tom případě musím zatnout zuby a doufat, že sebou neškubnu a neochrnu. Mohla bych sice požádat o celkovou anestezii, ale to bych malého viděla až po probuzení, vykoupaného, oblečeného a to není ono.

Tak či tak po porodu budu ráda, když budu mít malého u sebe na pokoji. Dnes se tomu říká rooming. Většina druhorodiček to nechce a raději volí variantu, že jí dítě nosí sestřičky pouze na kojení. Chtějí si totiž odpočinout. Ale prvorodička, celá natěšená na miminko, netušící jaký to pro ni bude záhul, tuto možnost často vyžaduje. Po císařském řezu to bohužel není úplně možné. Je to velká operace, a tak rodička není schopná vstát bez pomoci natož, aby se starala o novorozeně.

Po přirozeném porodu, když je vše v pořádku, miminko přibírá a má pravidelnou stolici, jsou oba propuštěni cca po 3 dnech. Po císaři to bývá nejčastěji po 5 dnech.


Na závěr se chci vrátit k tomu, proč je strach největší nepřítel při porodu. Četla jsem, že celkově porod je o psychice. Pokud přijdete do nemocnice naprosto v klidu a beze stresu s tím, že porod bude rychlovka, ono to tak i bude. Pokud tam půjdete s tím, že to bude hrozně až nepředstavitelně bolet, bolet to taky bude a hlavně to může trvat o několik hodin déle, než kdyby jste přišla s úsměvem na tváři. Takže ženy! Budoucí matky, těšte se na den porodu, protože to bude super zážitek a hlavně už konečně uvidíte a v náruči pochováte vaše malinkaté miminko. Těm z vás, které to čeká přeju hodně síly a radosti.

65 komentářů:

  1. Neboj se to zvladnes. Zvladly to i jine zeny ja dokonce uz dvakrat. A teda musim rict ze jsem rozhodne chtela miminko mit hned u sebe. Jen by me zajimalo jesti chces nechat napriklad dotepat pupecnik a nebo bonding?
    Ja mela uplne stejny strach z epiduralu jako ty a nakonec jsem to nastesti zvladla bez neho :-)
    A je pravda ze v tu chvili si myslis ze uz to nedas ze jsi na pokraji vsech sil ale jakmile miminko vyleze na svet je to hned vsechno pryc a za par tydnu uz ani nevis ze to bylo tak hrozne :-) Tak hodne stesti a tesim se na dalsi clanek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si mne celkem zaskočila s tím dotepáním pupečníku nebo bonding? to si musim honem vygooglit :D nemám tušení co to je :) je mi jasný, že to bude nesnesitelná bolet... trochu se uklidňuju, že když jsem mohla několik let žít se špatným slepákem, který mě měsíc co měsíc přiváděl bolestma k šílenství až do toho dne kdy jsem si zavolala záchranku, kdy jsem myslela, že mi do břicha někdo řeže, jak to bolelo... :-/ že nějaké kontrakce a následný porod bude brnkačka :-) /je mi jasný, že nebude, ale už jsem zažila v oblasti břicha takové bolesti, že to prostě zvládnu) :)

      Vymazat
    2. Bonding je prilozeni detatka kuze na kuzi a tak vznikne uzasne pouto mezi maminkou a miminkem a celkove je to uzasna vec i pro to detatko. Pak nasleduje samoprisati miminka na prs.
      A k tomu porodu me bolesti vystreslovaly do zad a v podbrisku byl jen stah tlak a veskera bolest v zadech tak neni pravidlo ze te bude bolet brisko :D

      Vymazat
    3. A jeste jestli muzu poradit ja jsem si po porodu mazala brisko masaznim olejickem Auriel je to primo specialne na zavinovani delohy. Dost mi to pomohlo po druhem porodu bylo zavinovani podobne kontrakcim coz dost boli. A potom jsem brala homeopatika na podporu laktace coz bylo taky fajn :)

      Vymazat
    4. Takže :D bonding chci určitě, jen jsem netušila, že se tomu tak říká :) Myslím si, že by se to mělo dělat automaticky, ale ve většině případů císařského řezu to doktoři nechtějí... operace ještě neskončila.. ale všimla jsem si, že v Americe je toto naprosto běžné při vaginálním porodu. Teprve až za dva týdny jdu poprvé na prohlídku do porodnice, tak se jich zeptám zda je to u nich standardní postup a či si to mohu speciálně vyžádat :) ten olejíček si koupím tedy :) děkuju moc za radu

      Vymazat
    5. vetsinou se to dela tak ze se miminko narodi a maminka ho dostane na brisko prestrihne se pupecnik a nasledne je miminko odnaseno na mereni a vazeni. Tohle prilozeni je tak kratounke ze o nejaky bondingu se neda ani mluvit :( Miminko se pak zabali do zavinovacky a deky a je nechano na sale rodicum cca hodinu. A prave tuto hodinu by mohlo miminko byt nechano mamince kuze na kuzi. :-) Urcite se zeptej zda by ti to umoznili nechat miminko delsi dobu u tebe na tele. Jinak to bohuzel probiha jen cca 2minutky. Rodila jsem prvni v Kladne a druhe u Apolinare stejny postup u obou pripadu :-)
      Preju ti hodne stesti a pohodovy zbytek tehulkovani a jeste pohodovejsi a krasnejsi porod

      Vymazat
  2. Super, že píšeš v češtině, alespoň budu lépe rozumět. Co se týká porodního plánu, tak snad ti to přesně takhle vyjde. Já jsem ráda, že jsem rodila císařem, alespon na podruhé, protože znám případy, kdy se po přirozeném porodu narodilo postižené dítě (přidušení a následkem toho DMO). Tak jsem byla za císaře nakonec šťastná. První porod ale šel normálně a katastrofa, každý má porod jiný a já byla fit po císaři, po normálním porodu jsem na tom byla dost bledě, ale tím nechci vůbec strašit. Ať ti vše dopadne dobře :) A doufám, že nakonec jméno Anakin bude. Moc se mi líbí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak říkáš..každý to má jinak... Pokud budou komplikace doufám, že lékaři udělají to co bude pro malého nejlepší... Ale jak píšu ve článku, podle mě je to hodně o psychice.. Přijdu to tam prostě rychle odrodit a hotovo :D

      Vymazat
  3. Don`t be afraid to birth naturally. It`s your choice. And if you afraid it`s okay, because you have first child. But its okay, look to your friend Marushka, she`s fine, and she birth first child to. So communicate with her, and then you will ask some questions about birth. Good luck! Love you.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. thank you so much :-) i am not afraid i am excited :)

      Vymazat
  4. Z vlastní zkušenosti i zkušenosti mých kamarádek - oholit se určitě stihneš sama i když ti praskne voda, nebo i když ti začnou kontrakce. Pokud nemáš žádnou zvláštní komplikaci, většinou se čeká než jsou kontrakce co 5-6 minut a jedeš do porodky. Začaly mi kontrakce v 11h 23.1.2016 a zpravidelnily až v 18h večer. Rodila jsem následně až v neděli v 2:49h. Kontrakce co 3min. jsem měla už od 21h ale musela jsem čekat 4 hodiny da druhou dávku penicilínu. Hlavně jsem se ani neotvírala, tak to byla taková trápička... O epidurál jsem poprosila - píchá se to rovněž v kontrakci, takže nic neucítíš, jako třeba při lumbální punkci, kdy ti to dělaj při plném vědomí. Aspoň na hodinu jsem si spočla, nabrala síly a pak po odeznění cca do hodiny jsem rodila. Věřím, že to zvládneš i bez toho. Spousta to tak zvládlo a já je za to obdivuju, mi ta bolest už následně přišla nesnesitelná... Jsem extrémně citlivá na bolest a bohužel to podědil i můj synáček... uf uf... :D
    Porodní plán je dobrá věc, ale doktoři to úplně rádi nemají, pro ně je to lepší udělat tak, ať je to co nejpohodnější a říkala mi sestřička na příjmu, chtějí to mít rychle zasebou, takže .... uvidíš sama.
    Partner při porodu je super... Byl z toho hotový víc než já, prosil je ať mi pomůžou, urychlí to apod. :D Někdo potřebuje partnerovu ruku, hlazení, podporu apod. Já ho tam chtěla jen proto ať tam nejsem sama, jinak jsem si ho nevšímala :D Při každé kontrakci jsem potřebovala běhat! Žádné sprchování zad, vana, sezení na míči, chození po 4 aj. běhat a zase běhat :D chtěla jsem tomu asi utéct :D
    Držím ti palce, at to vše zvládneš jak chceš, jak si přeješ... ať to máš rychle zasebou! papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak já si na tebe vzpomenu a budu zkoušet taky běhat :-)

      Vymazat
  5. Mne by zajimalo jestli jste mimi planovali, nebo to prislo nahodou? :) promin, jestli je to osobni moc.. ja jen, ze jste jeste docela mladi:)
    Preju hodne stesti a zdrave miminko!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miminko jsme chtěli a plánovali. Já to teda řešila více než Erik, ten ani netušil, že to bude tak ,,rychlé,, :-)

      Vymazat
  6. Mas to tady opravdu moc hezké :-).
    Vše mas moc pěkně naplánované, moc vám držím palce, ať vám všechno vyjde dle představ :*. Jste skvělí, mám vás moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, mám 3 děti a z mé zkušenosti..... hodně pomáhalo při kontrakci pěkně rychle prodýchávat. Bolesti jsem měla tedy obrovské. Ale první porod je strašně hezký, takové to očekávání, že už ho uvidíš, je to super. Neboj hrozne to utíká, Hodina mi přišla jako 5 minut! Při velkých bolestech se zkus schoulet do klubíčka, je to super, pak to nebolí. Bohužel jsem to zjistila az po 25 hodinách porodních bolestí, kdy mi takto aplikovali epidural, nakonec to byl císař. Ale můj nejkrásnější zážitek to stále je. V květnu mu bude 17 let. Uteklo to jako když luskneš. Hodně štěstí Dominiko, přeji Ti, ať je to tvůj nejkrásnější zážitek. Hodně zdraví. GB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o prodýchávání mi říkala už i moje maminka, pokud budu mít ale porod jako měla ona se mnou a s bráškou, tak to bude celkem fofr :D praskla jí voda teprve až za hodinu ji začali kontrakce a za další 4 hodinky jsem byla na světě :) klubíčko zkusím, ale uvidíme, třeba mi bude zabírat něco jiného. Děkuju moc za rady a podělení o svůj příběh :) ráda si poslechnu jak to bylo u jiných žen :)přeju hodně zdraví i tobě a tvé rodince :)

      Vymazat
  8. Domčo sleduji tě na YT od dob, kdy jsi otěhotněla, dá se říct, že celé těhotenství prožívám s Tebou :) mě se zatím nedaří otěhotnět, proto mě baví sledovat tvé videa a jsem nadšená, že sis založila i blog :) Budete skvělí rodiče a už se těším, až nám představíte svého syna :)
    Porodní plán máš super, přeji Ti, aby jsi měla porod rychlý a bez komplikací :)
    Přeji hezký den, Klariss

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Klaris. Zkoušela jsi již ovulační testy? já totiž otěhotněla v podstatě díky němu :D měla jsem prve jen nějakou aplikaci na výpočet ovulace a menstruace, pak mi kamarádka poradila ovutest a já zjistila, že mi to aplikace ukazuje s rozdílem jednoho týdne, kdy jsme se ,,už tolik nesnažili,,:D

      Vymazat
  9. Já se hlásím, z porodu jsem strach nikdy neměla! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Epidurál provádí vždy anesteziolog, sestra pouze přidržuje ženu, která sedí a je ohnutá v předklonu a nebo leží na boku. Takže žádné "nešikovnost sestry"!:) Když se to hůř aplikuje a nebo žena neleží po této anestezii, může ji maximálně bolet hlava nebo ji být nevolno. Nějaké ochrnutí opravdu nehrozí, riziko je minimální. Já si porod také přehrávala v hlavě, nakonec mě vzali na císaře, úplně nečekaně a nepřipraveně a o skoro měsíc dřív, ale bylo to nutné. Epidurál mi píchali na 2x, protože to nešlo a bylo to hooodně nepříjemné :/ ...Drřím pěsti, i když většinou vše probíhá úplně jinak, než si budoucí maminka představuje, v tomto jsem hodně skeptická :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky vím, že to nakonec asi bude jinak než jsem si tu vysnila a naplánovala :) uplně nejde ani tak o nešikovné sestry, ale spíše o mne :) nesnáším injekce a pokaždé s sebou cuknu nebo strachem stahuju svaly. takže se spíš bojím, že si to zaviním sama :-/ no uvidíme a každopádně moc děkuju

      Vymazat
  11. Držím palce ať všechno vyjde jak chceš �� Jediná věc, kterou bych po vlastním porodu poradila je si stát za tím co chceš a nechceš a nenechat si od sestřiček nic líbit ať už se to bude týkat tebe nebo malého. Snad chytnete milé sestřičky a né takové jako já ✊✊✊✊���� A mimochodem, taky jsem přítelovi říkala, že bude stát u hlavy ať se ani neopováží dívat se dolů. A porušil to rebel můj, ale říkal že to nebylo tak hrozné ������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) v porodnici, kde budu rodit je porodní sestra, která sleduje naše videa :D takže se modlím, aby byla ve službě a vyhověla všem našim požadavkům :) a kdyby byla jiná, budu si za tím stát a Erik je kdyžtak zpacifikuje :D ale myslim, že Erik u hlavy zůstane rád :D

      Vymazat
  12. Držím palce ať všechno vyjde jak chceš �� Jediná věc, kterou bych po vlastním porodu poradila je si stát za tím co chceš a nechceš a nenechat si od sestřiček nic líbit ať už se to bude týkat tebe nebo malého. Snad chytnete milé sestřičky a né takové jako já ✊✊✊✊���� A mimochodem, taky jsem přítelovi říkala, že bude stát u hlavy ať se ani neopováží dívat se dolů. A porušil to rebel můj, ale říkal že to nebylo tak hrozné ������

    OdpovědětVymazat
  13. Moc se tesim na toho vaseho drobecka :) ja rodila take bez epiduralu a bylo to dobry..porodu sem se bala nekdy v pulce tehu..pak uz ne a v den porodu kdyz mi v noci praskla voda tak sem na strach ani nepomyslela..:) kazdopadne prilozeni miminka tesne po porodu na brisko je ta nejkrasnejsi vec na svete :) drzim moc moc palecky at to z erikem zvladnete na jednicku a hlavne at jste zdravi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Doufám, že to budu mít přesně jako ty:) děkujeme

      Vymazat
  14. Ahoj, tak já se nebála ani jednoho porodu, první dopadl no jak se to vezme, strašit Tě nechci( rodila jsem v Podolí oba syny- stážistu u porodu už nikdy!primář ji po porodu neskutečně seřval a jela se dívat na šití nasál, protože jsem byla komplet roztrhaná a malej měl pupečník kolem krku, byl přidušený, měl kefalhematom, silnou žloutenku atd. A to vše díky té dámě co mě rodila- no při druhém porodu už jsme byla chytřejší a porod byl na jedničku jen s asistentkou) ��. Každopádně nějaký strach jsem neměla ani jednou. Bolesti vůbec , ono na nějaký strach pak ani není čas�� Max tak , aby kluci byli v pořádku, tak jo, to byl asi jediný strach. Přeju ať máš porod rychlí a v rámci možností si ho s Erikem užijete, je to nádherný a nepopsatelný pocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak ani u jednoho porodu jsem neměla epidurál. Myslím, že když vnímáš dobře svoje tělo a porodní asistentku, tak si dokážeš "ulevit" od bolesti dobře i bez epidurálu, za mě je spíš na škodu, stejně jako jejich slavný oxytocin.

      Vymazat
    2. Teda no tak to byl teda zážitek! Hned se zeptám sestry kolikrát už rodila :D a jestli není stážistka! Já se jinak hrozně těším, i na výraz Erika a vůbec jak bude vyšilovat :D a já se ,,snad,, tomu budu smát. V poslední době často slýchám od kamarádek, jak rodily hodin a nebo dokonce, že nakonec musely na císaře. Raději počítám s císařem také, ale na druhou stranu si říkám, že to bude všechno ok. Těhotenství mám podle doktorky naprosto předpisové, takže problém snad nebude :)

      Vymazat
  15. Hezky clanek Domco. Celkem obdivuji,ze dobrovolne pofstoupis porod bez epiduralu :-D ja bych to bez nej nedala. Pises,ze muzes ochrnout,to opravdu nehrozi,epidural zavadi anesteziolog ne sestra a vubec to neboli, rekla bych ze odber krve boli vic :-D ale sama poznas,ja taky delala statecnou a na posledni chvili jsem to vzdala a prosila o ulevu :-) ale preji ti klidny porod bez komplikaci. Az dostanes miminko do ruky budes ta nejstastnejsi na svete a nikdy na ten krasny pocit nezapomenes at bude ta bolest jakakoliv.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já jsem posera :D ty injekce mě vždy vystresují. Snad mi statečnost vydrží až do konce, nebo spíše síly... bojím si jen toho, že už nebudu moc.. ale Erik mě případně vyhecuje :) děkuju moc

      Vymazat
  16. Ahojky Domčo, jak píšeš, že při SC není jiná možnost než epidurál, aby si byla při vědomí, tak to tak není, většinou se v těchto případech "píchá" "spinál", který je také do zad, ale jde o tenčí jehlu a o "menší propíchnutí" lajcky řečeno.
    A neboj šití není opravdu hrozná věc, vrstvy, které se při ruptuře nebo nástřihu poruší se šíjí ve vrstvách, takže ty opravdu ucítíš 4-5 píchnutích na kůži, předchozí vrstvy se dají velice dobře umrtvit pomocí mesocainu. V některých porodnicích umožňují použití Entonoxu (rajského plynu) na šití, ten je výborný, zrelaxuje ženu a ta se tak nesoustředí na bolest. Cítíš se jako bys létala na obláčkách. Ale určitě není vhodný Entonox v první nebo druhé době porodní, to určitě ne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu tak strašně individuální... Já rodila bez epidurálu, jen jsem si v průběhu nechala píchnout něco do žíly, ale musím říct, že následné šití pro mě byl horší zážitek než celý porod, možná jsem přecitlivělá, ale ani umrtvení ani rajský plyn nepomohly, ten mě jen "zfetoval", bolest zůstala. Tím rozhodně nechci, Domčo, strašit, jen že to má všechno každý jinak. Každopádně s Tvým pozitivním přístupem to bude proste fajn, přeji krásné shledání s Anínkem! Viky

      Vymazat
    2. No i když říkáš menší píchnutí :D pořád je to píchnutí do zad... Já jsem na tohle hrózný posera, raději tu bolest zkusím vydržet. A co se týče šití, tak právě jak píše Viky, tak je to hodně individuální... Některá mi říkala, že nic neví a druhá, že to bylo z celého porodu nejhorší.

      Vymazat
  17. Ještě k tomu epidurálu, není to opravdu tak hrozná věc...Naopak, trochou nadsázky můžu říct, že dokáže udělat "zázrak". Určitě bych ho doporučila mamince, která má stejný vaginální nález 2 hodiny a má velmi časté a silné kontrakce (např. každé 3 minuty)...V tomto případě je rodičky velice vyčerpaně a jediné, co jí opravdu umí a může zbavit bolesti je právě epidurál..EPI působí cca 1,5-2 hodiny, po tento čas žena bolesti nevnímá kontrakce, kontrakce má, ale nezpůsobují jí bolest. Rodička se tedy zbaví bolesti na ty 2 hodiny, odpočine si a nabere sílu na druhou dobu porodní, protože většinou, když se žena takto uvolní a zrelaxuje povolí svaly, které se snažila při kontrakcích zatínat(ani o tom nevěděla) a po EPI (za ty 2 h) může být ze 4-5 cm otevřená na 10 cm a může se jít tlačit!! :-)
    V těchto případech je to super!!
    Ale když např. příjde maminka, která chce EPI, ale porod jde rychle, určitě bych jí ho nedoporučila, protože je to zbytečné a spíše kontraproduktivní.
    Domčo, moc ti držím palce,aby tvůj porod proběhl, právě tak, jak si přeješ a už byl malý Any tady:-). Zrovna dneska v noci jsem rodila maminku, která chtěla dát miminku jméno Oli ( pro chlapečka) a také musí čekat, zda jí to ten úřad pro jazyk...dovolí, říkala, že to prý trvá 30 dní ...Dneska porodila a narodila se jí holčička, takže problém mají vyřešený. Holčička se jmenuje Adéla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko moc děkuju za odborný komentář.. Ráda si nechám poradit. Doufám, že budu mít šikovné porodní asistentky jako jsi ty a, že mi dokážou takto vysvětlit a poradit co je nejlepší. Moje maminka měla oba porody rychlé cca od prasknutí vody 5 hodin, takže doufám, že to budu mít stejné :) pokud mě ale bude čekat celodenní porod, ráda si nechám poradit. Hlavně aby se malý narodil v pořádku :)

      Vymazat
  18. Ahoj :) Mám moc ráda Tvoje a Vaše videa s Erikem a teď, když jsem zjistila, že už máš i blog, tak mám úplně lepší den. :D Chtěla jsem Vám moc poděkovat, že točíte a šíříte dobrou náladu. Kolikrát Vaše videa jsou to jediný, kvůli čemu zapnu YouTube! :) Pokaždý se těším na nová videa a tvoje "těhotné pondělky" i když nejsem těhotná a ještě chvilku nebudu (je mi 18 :D), tak mě to moc baví a myslím, že se na toho Vašeho drobečka těším jako ti Vaši nejbližší. <3 :) Chtěla jsem ti Domčo ale k tomuto článku hlavně říct, že je dobře, že nechceš epidural! Zrovna teď jsem v nemocnici a jsem po podobném zákroku jako je vpich epiduralu a můžu říci, že to bylo jednich z nejhorších 6 dní, co jsem kdy zažila. Může se totiž stát, že ti to neudělá zrovna dobře a podobně jako já se dostaneš až k tomu, že ti udělají krevní zátku. (takže další úžasnej vpich) :( Takže asi tak...
    Přeju ti Domčo hodně síly a hlavně klidu a pohody u porodu. Mám Vás s Erikem moc ráda, pozdravuj Ho a Prankieho taky. <3 Dělejte co Vás baví a mějte se krásně. <3 Be Happy Happy <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Epidurál nechci. Ale zase si nechám poradit od porodních sester, jestli je to pro mne nezbytné či ne... Ale mám z toho strach :-/ nesnáším injekce. Doufám, že jsi už v pořádku a je ti lépe. Zdraví Prankie, Erik, Domča a Anakin ♥

      Vymazat
  19. Ahoj :) Mám moc ráda Tvoje a Vaše videa s Erikem a teď, když jsem zjistila, že už máš i blog, tak mám úplně lepší den. :D Chtěla jsem Vám moc poděkovat, že točíte a šíříte dobrou náladu. Kolikrát Vaše videa jsou to jediný, kvůli čemu zapnu YouTube! :) Pokaždý se těším na nová videa a tvoje "těhotné pondělky" i když nejsem těhotná a ještě chvilku nebudu (je mi 18 :D), tak mě to moc baví a myslím, že se na toho Vašeho drobečka těším jako ti Vaši nejbližší. <3 :) Chtěla jsem ti Domčo ale k tomuto článku hlavně říct, že je dobře, že nechceš epidural! Zrovna teď jsem v nemocnici a jsem po podobném zákroku jako je vpich epiduralu a můžu říci, že to bylo jednich z nejhorších 6 dní, co jsem kdy zažila. Může se totiž stát, že ti to neudělá zrovna dobře a podobně jako já se dostaneš až k tomu, že ti udělají krevní zátku. (takže další úžasnej vpich) :( Takže asi tak...
    Přeju ti Domčo hodně síly a hlavně klidu a pohody u porodu. Mám Vás s Erikem moc ráda, pozdravuj Ho a Prankieho taky. <3 Dělejte co Vás baví a mějte se krásně. <3 Be Happy Happy <3

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Domčo moje sestra rodila ve vodě mě by jen zajímalo jaký na to máš názor?.
    Já rodila přirozeně dvojčata.To druhý se vždy na U ltrazvuku schovalo za to druhý. Pak při monitorování se prislo na to že tam jsou 2 a řekli ze jsem už otevřená jsem vysoká (190cm)takže to dam taky dala bez epiduralu byl se mnou partner a ten me dost podpořil nejdřív se narodil syn Alexandr a poté dcera Isabelle (porodní váhy 2,9 a 2,7).Druhý porod tentokrát jednoho miminka proběhl o 3roky později a to dcera Dominika Ann narodila cisarskym řezem z důvodu nedostatku plodove vody byla tam téměř nasuchu a i když mu pomohli na svět bylo to stejně krásný jako po prvé (to je asi jasné )teď jsem potřetí těhotná a termín mám za 5dní (téměř každým dnem )bude to kloucek buď Damien nebo Matheas asi náhoda se jmény ale nám se ty jména taky libily moje dvojčata jdou v září poprvé do školy tak s plenkami kupujeme i sešity ☺.Domča se pořád ptá na bráchu kde je a jestli ho už vyplivnu ��.Tak doufám ze uz brzy ano����.Jinak tvoje videa mi hrozně pomohly i tento blog ano at vám všechno dobře skončí
    Ps:nevím jak se ten můj raubir schoval za segrou��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsou krásná jména! Isabelu jsem vždycky chtěla, ale Erik byl trochu prosti :D ale nakonec jsme se shodli pro Emily. Tak kdyby se náhodou schovávala za Anakinem :D tak už máme jméno. Nemám ani nijak negativní či zvláště pozitivní názor na porod do vany. Jsem proti porodům doma. Ale rodit v nemocnici do vody? proč ne, pokud je vše v pořádku a rodičce to tak vyhovuje. Dej hned vědět až se malý Damien či Matheas narodí! Přejeme hodně síly a ať jste oba v pořádku:)

      Vymazat
    2. Ahoj Domi tady maminka od Damiena.☺Malý se narodil 12.4.ve 3;17 (48cm a 3,8kg)
      Začala jsem mít 11.4.od 12:00 poslicky a nějak jsem to nebrala v potaz a ještě jsem přivedla dvojčata ze školky. Doma jsem to řekla manželovi a ten začal panikarit jedeme jedeme nebo porodime doma ja jo vpohode tajné násilím ☺dotáhl do auta a zavolali jsme moji mamince aby pohlidala naše 3raubire .Dojeli jsme do porodnice a tam nám řekli co??...plany poplach.Mamky tam raději zůstala Domče jsou 2roky a dvojcatum skoro 6 tak aby jsme nemuseli čekat až přijedou atd.normálně probíhal nás všední den at v půl 10večer mi praskla voda a odešla zatka to uz jsem na nic nečekala a polospiciho manžela vytáhla z postele a doslova posadila za volant.Dojeli jsme tam u příjmu chtěli papíry to je jasný ze je pan chytrý ��nechal v autě a ještě ke všemu mu zapadly pod sedacku.Asi po půl hod.jsme byli na hekarne udělali mi vyšetření (dost nepříjemný)maminko jdeme rodit ��co?po ani ne 5hodinách ??koukli se na jizvu jestli je vše ok a pak jsme šli...manžel měl slusivy oblek ...samotný porod trval 15min.a proběhl do nejmenšího detailu podle porodniho plánu. ...teď me jménu.. malej se jmenuje Max Damien Johns (manžel k původem Brit ale uz 12let žije tady ).Maxe jsem chtěla jako druhý jméno ale dominantní chlapy no ...takže jsem povolila a prosadila ho alespoň na druhý místo. Tvoje těhotenství jsem sledovala od začátku a v podstatě jsem tu dobu dělala to stejný .Hodně štěstí a ať jste všichni zdraví a nevšímej si těch hateru kteří mají něco proti Anakinovi.Doufám ze si nápisem hodně štěstí

      Vymazat
    3. Max je mimochodem můj manžel Max Johns

      Vymazat
  21. Domčo slyšela jsi o poporodním bondingu u matek i otců? neuvažujete o tom? u matek se to dělá běžně..ale spíš u otců je to teď taková novinka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tvůj názor na Entonox (rajský plyn) u porodu?

      Vymazat
    2. původně jsem netušila, že přikládání miminka kůži, se nazývá bonding :D ale jinak si myslím, že by to měla být naprosto standardní věc u každého porodu. Miminko a maminka tak můžou cítit navzájem svůj tlukot srdce i tělesnou teplotu :-) myslím, že je to úžasný a nezapomenutelný pocit. Pokud je možnost, aby bonding mohl zkusit i otec, říkám ano! Pro toho chlapa to může být nádherný zážitek, protože oni si to miminko odrodit nemůžou, tak alespoň toto mu tento nádherný okamžik může vytvořit ještě více nezapomenutelný :) a co se týče Entonoxu? No nikdy jsem rajský plyn neměla, takže nemám tušení jak se po tom člověk cítí. Nejsem doktor a tak nevím, zda a jak je to škodlivé pro dítě... Ale podle mě je lepší se mu vyhnout v průběhu porodu a případně ho využít na šití :)

      Vymazat
  22. Ja se taky porodu nebala nic to neni nejvic jsem se bala kdyz mi rekla doktorka ze uz mam po terminu a ze mam nastoupit do nemocnice na vyvolabi porodu tam mi rekli ze kdyz neporodim do 4dnu tak pujdu na vyvolani delala jsem vse proto aby to slo samo chodila jsem dlouhe prochazky a pila malinikovej caj nastesti to zabralo 11.2 se mi narodila holcicka a mela 3910g na to ze to byl muj prvni porod to slo vazne rychle neni se ceho bat ale kazdy to ma jinak a kazdy ma parah bolesti jiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 3910g? tak to byl teda celkem macek :) Taky bych raději malého ,,vypudila,, sama než vyvolávačkou. Takže pokud to bude náš případ, dám na tebe a budu chodit na tůry s malinikovým čajem :)

      Vymazat
  23. Ahoj Domi, omluvám se předem za dlouhý komentář. O porod se zajímám již přes 10 let, čtu odborné knihy pro porodníky a porodní asistentky, zajímám se o situaci v zahraničí, sleduju videa a čtu zkušenosti matek. Mám pár věcí, které bych ti chtěla poradit a nad kterými by ses mohla zamyslet. Začnu tím, co mě nejvíc překvapilo a co si mnoho žen myslí. V zahraničí se dělá jen ve 30% porodů nástřih, u nás je to přes 60%. Nástřih není lepší než natrhnutí. Vysvětlím na obyčejném potravinářském sáčku. Když jej chceš v neporušeném stavu roztrhnout, budeš muset vydat opravdu velké úsilí a stejně ho jen víc roztáhneš. Ovšem jestli do něj střihneš a jen lehce zatáhneš, sáček se roztrhne ještě víc. Téměř všechny případy, kdy žena prodělala rupturu až ke konečníku bylo v případě nástřihu. Je to přece logické. Když doktor nastřihne ještě předtím než prochází hlavička, při průchodu nástřih ještě prodlouží. Bohužel doktoři preferují nástřih, jelikož je snadnější na sešití. Je to rovná čistá rána. Při natrhnutí jde rána místem, které je nejtenčí, tedy nejvhodnější na natrhnutí. Nikdy neprotne cévu, vlásečnice, snaží se jít nejtenčím místem na svalu. Prostě cestou nejmenšího odporu. Rána tedy není rovná a doktorovi trvá déle, než ji zašije. Nástřihem si opravdu šetří čas, protože dítě je většinou vytlačené na dvakrát, kdežto tlačení bez nástřihu trvá obvykle 15 minut a ještě se může žena natrhnout, takže by musel doktor ještě déle šít. Proto radši udělá nástřih, kdy ví že dítě bude venku za chvilinku a pak bude následovat kratší šití. Nástřih opravdu nechci, lze se domluvit s porodní asistentkou, jen budu muset víc hledat. Navíc taky budu cvičit s balonkem, takže i to pomůže. I kdyby ses nedostala na průměrný obvod hlavičky dítěte, naučí tě to tlačit, zvykneš si na obrovský tlak na konečník, nebude to pro tebe tak neznámý pocit a budeš víc v klidu. Další věc, kterou ti chci poradit je, abys věřila svému tělu. Poslouchej ho, ono ti přesně řekne, kdy tlačit a jakou silou. Neposlouchej porodní asistentky. Většina to chce urychlit. Při prořezávání nejširší části hlavičky netlač ze všech sil. Hlavička se nesmí porodit moc rychle jelikož je větší šance vzniku natrhnutí. Naopak je lepší zatlačit vždycky jen na chvilku a maličko. Může to trvat pár minut než se hlavička porodí, ale tkáň si zvykne a přizpůsobí se obvodu hlavičky a nevznikne natrhnutí nebo případně jen malinké. Teď k protrhávání plodového vaku. Ve spoustě porodnic se propichuje plodová voda s tím, že to urychlí porod. Žádná studie ještě nepotvrdila, jestli nepropíchnutí plodového vaku porod zpomaluje nebo ne. Dítě se dokonce i může narodit v plodovém vaku a až mimo tělo ženy se plodový vak odstraní. Naopak čím později plodová voda praskne, tím líp, jelikož zvlhčí porodní cesty a dítě tak prochází snadněji. Dokonce jsem i narazila na gel, který se aplikuje když je žena už téměř celá otevřená a usnadní to dítěti průchod, jelikož to víc klouže. Po umělém protržení plodové vody nastupují mnohem horší kontrakce na které není žena postupně připravena než kdyby tělo prasklo vodu samovolně. Žena začne zatínat svaly a neotevírá se, proto mnoho žen musí zažádat o epidurál aby se uvolnily a mohly se otevřít. Jenže pokud epidurál působí ještě i během druhé doby porodní, žena neefektivně tlačí protože necítí, co ji říká tělo, proto se musí udělat nástřih.

    OdpovědětVymazat
  24. Pokračování. To samé to je s pícháním oxytocinu. Žena má doma kontrakce po 5 minutách. Jedou tedy do porodnice. Ovšem jak píšeš, na příjmu ji čeká milion otázek typu Na co zemřela vaše babička, jakými nemocemi trpěl váš dědeček, prostě zbytečné otázky, na které by se mohlo odpovědět dopředu na jedné z kontrol nebo naopak po porodu. Ovšem když se to dělá při kontrakcích, žena se nemůže plně soustředit, tělo zpomalí porod. Najednou jsou kontrakce jen co 10 minut. Pak následuje monitor, kdy se žena nemůže hýbat během kontrakce jak by chtěla a porod se zase zpomalí nebo úplně zastaví. A tak píchnout oxytocin, aby porod zase rozjeli. Vím, že ty už máš pozdě na hledání porodnice, kde k porodu přistupují jako k přirozenému procesu a ne medicínsky,ale třeba to jiným ženám pomůže. Místo monitoru lze dítě poslechnout pouze dopplerem, kterým jde slyšet srdce miminka, ty lepší měří i průtok krve placentou a další hodnoty. Ten zasáhne do procesu porodu mnohem méně. Taky je nutné mít co největší soukromí, aby se žena mohla soustředit na porod. Neexistuje, aby do místnosti přišla uklizečka a začala tam vytírat. Koncentrace ženy je okamžitě pryč. Jako poslední věc bych chtěla zmínit polohu, ve která žena tlačí. Je už spoustu porodnic, kde nemusí žena tlačit na zádech, pokud si to sama nepřeje. V téhle poloze žena tlačí proti gravitaci, jelikož pochva při ležení na zádech směřuje mírně nahoru. Tlačíte vlastně miminko do kopce a je to mnohem namáhavější. Taky se nemůže plně rozvinout pánev, jelikož si na ní ležíte. Mnohem přirozenější je rodit ve dřepu nebo na porodní stoličce, pokud žena nedokáže dřepět na celé ploše chodidla. Taky poloha kdy žena klečí a opírá se o postel nebo míč je velice vhodná. Prostě všechny ostatní polohy kromě polohy na zádech. Porodníci ji preferují, aby dobře viděli a usnadnili si práci. Není lehké 20 minut klečet na zemi a dívat se ženě mezi nohy. Pak už mám na srdci jen maličkosti. Například že je důležité, aby dítě dali mamince po porodu na břicho. Poslechnout si srdíčko lze i na bříšku maminky, váženi počká až po tzv. zlaté hodince. Měření dítěte není potřeba vůbec, stačí až při odchodu z porodnice. Dítě je 9 měsíců v děloze skrčené a je mu velice nepříjemné, když mu natahují nožičky aby zjistili, že dítě měří něco kolem půl metru. Tak to je snad všechno. Snad Vám můj komentář něco dal a něco si z něj odnesete :) Přeju všem ženám hodně štěstí při porodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem zapomněla dodat, že po píchnutí oxytocinu nastupují ihned velké kontrakce, opět žena nemá žádný čas si zvyknout na prodýchávání kontrakcí, na zvládání bolesti postupně. Proto opět využívají epidurál, nebo jiný lék proti bolesti. Porod má být v klidném nerušivém prostředí, bez zbytečného množství lidí. Nejlépe v přítmí jelikož se žena dokáže víc soustředit. A na co se soustředit? Představuj si třeba jak děláš tunel miminku, kterým prochází dolů, říkej mu, že mu tím usnadňuješ cestu a že se těšíš až bude tady. Snaž se úplně uvolnit a představuj si, jak se miminko pohybuje směrem dolů. Ber bolest jako kamarádku, jelikož bez ní se neporodí. Můžeš si taky představovat bolest jako moře, kdy postupně přichází voda ke břehu jako vlna a pak ustupuje zpět. Dá se najít spoustu technik, jak se nesoustředit jen na bolest.

      Vymazat
    2. Jako bohužel se obávám že tvá slova nedopadnou na úrodnou půdu když Domča dodnes netušila nic o bondingu a dotepani.Je mi z toho na nic a chce se mi řvát že si pražský porodnice dovolují tvrdit jak jsou světové a pak neřeknou ženám ani toto.
      Předpokládám že bude rodit v Podolí asi ji ani nikdo neřekl že doktoři k porodu chodí až na závěr a nebo až šít.By mě fakt zajímalo co si těch x měsíců zjišťovala když z ní pak vypadne "doktoři nemají rádi PP a beztak o tom víc ví."
      Doktor ať těch porodů viděl třeba milion tak nemůže vědět ani Ň o prožívání té bolesti a o tom co ta žena potřebuje.Tohle musí vědět především ona a obávám se že Domča ví tak max to že chce nadstandard.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Nevím, jestli rodí v Podolí, mám dojem, že se tam nestihla zaregistrovat, že to bylo hned plné, ale nevím jistě. Každopádně v těchto velkých porodnicích jde vše jak na běžícím páse. Přijdeš, vyplníš milion papírů, uspíší vše co můžou, aby tě mohli rychle nastřihnout, rychle sešít a další prosím, přijďte zas. Snad za 5 let, kdy chci rodit, už bude více porodních domů nebo najdu menší porodnice kde si rodiček váží, pomůžou ji porodit přirozeně (ne vaginální porod nemusí být přirozený, dost často ani nebývá). Rodí žena, ne doktor nebo PA, bohužel ve většině porodnicích je na žene porod proveden. A taky by mě zajímalo, co ta Domisha těch 8 měsíců dělala :D asi neměla čas,protože ona přece tak strašně mooc pracuje :D Je klasická žena, které je jedno jak porodí, jen aby miminko bylo zdravé, ovšem navíc k tomu je zvyklá na určitý luxus, proto ten nadstandard.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    6. Martino T mohla bys napsat nejaky seznam knizek kt bys doporucila klidne i v AJ ,nejsem zatim rodicka (24) ale taky hodne ctu a tohle tema mne zajima a zveda zE zidle ;)

      Vymazat
  25. Není zač :) Asi máš pravdu, že na prvorodičku sis zjistila víc informací než holky v mém okolí. Ty věděly maximálně, že na konci porodu budou mít konečně své miminko :D Já jsem trochu extrém, už v 9 jsem četla mamčiné knížky o porodu a těhotenství. Teď mi je 24 a vím někdy i víc informací než dula (moje kamarádka pracuje jako dula.) Snad nám pak povyprávíš, jak to probíhalo u tebe :) Kdyby jsi chtěla, mohla bych ti pomoct převyprávět tvůj příběh anglicky na tvůj vlog. Angličtinu (a češtinu) studuji a jelikož všechny články a videa, která se týkají porodu a těhotenství sleduju v angličtině, mám hodně velkou slovní zásobu z tohoto oboru.

    OdpovědětVymazat
  26. Domi ja nevím proč se mi můj koment odeslal jako unknow každopádně ti držím palce.Jen bych ti fakt doporučila si ten porodní plán sepsat.Ohledně Aniballu,doktoři o něm nic moc neví a je to beztak hlavně psychická pomoc pro tebe aby si věděla že se to dá vytlačit takový "objekt".Soukromí je u porodu důležité stejně jako respekt,proto Erikovi fakt řekni co chceš a co ne a důsledně trvejte na dodržování.Nenech se zbytečně ohrozit a mrzačit kvůli tomu že jsou na něco zvyklí.Závidím ti že už budeš mít mimi u sebe,já jsem v 11tt a hrabe mi ze všeho a mám ke všemu od včera fňukací náladu.
    Držím ti palce :*
    Mell

    OdpovědětVymazat
  27. To s těmi papíry při vstupu do porodnice je fakt na palici!! U nás v Krumlově je to třeba tak, že si tam pár týdnů před porodem zajdeš ty papíry vyplnit předem a oni ke tvojí složce založí i náramek, který ti dají při příjmu a nemusíš už vůbec nic řešit. Nevím, proč to není už všude. Není na tom nic složitého a usnadní to práci nejen sestřičkám, ale hlavně i mamince, která v tu chvíli asi opravdu nemá sebemenší chuť odpovídat na miliardu otázek. Nicméně držím palečky, ať vše dopadne, jak si přejete a už se neskutečně těším až vyjde vlog s malým :D

    OdpovědětVymazat
  28. V pripade cisare se bonding dela taky ale miminko nemas ty ale partner. U nas to bylo automaticke, byla jsem rada ze maly neni nikde sam nez me sesili. Mela jsem z cisare velky strach a respekt ale maly se neotocil a ja rodit koncem panevnim nechtela. Nakonec to bylo vsechno v poradku. Jizva po 5 mesicich neni videt, jen to kojeni je ze zacatku malinko problem, ale da se to. A domu jsem sla 4 den. L.

    OdpovědětVymazat
  29. A v jaké porodnici se chystáš rodit? Já mám zatím spíš větší strach z hormonů a vlastně všeho toho nového v šestinedělí - jak to budu zvládat.

    OdpovědětVymazat
  30. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  31. Když si vzpomenu na sebe, tak jsem měla takových plánů. Třeba jsem zde četla, jak si zařídit luxusní koupelnu a říkala jsem si, že ještě před porodem s tím něco udělám. No, tenhle plán třeba vůbec nevyšel. A těch poporodních plánů, jakože budu taková a maková. Budu cvičit a já nevím co... Člověk míní, děti mění. :-)

    OdpovědětVymazat